Goede baan en stageplek
Hoe ouder je wordt, hoe meer er van je wordt verwacht én hoe meer ik van mijzelf verwacht. Om deze reden verwacht ik van mijzelf ook dat ik mijn werk serieuzer ga nemen. Hoe kom je op je 19-jarige leeftijd bij een bedrijf terecht die leuk op je CV staat, maar waar je ook echt wat voor kan betekenen? En de belangrijkste vraag, hoe kom je hier binnen? Alles op een rijtje te hebben gezet, leek het mij verstandig om te beginnen met een goede curriculum vitae. Je wilt een goede eerste indruk maken, dus deze moest er goed en professioneel uit zien. Daarnaast zou een goede curriculum vitae ook goed uitkomen voor een stage plek voor jaar 3. Dit was dus een stap in de goede richting voor beide leerdoelen: een goede baan en stageplek.
CV
Voor een goede baan, heb je natuurlijk ook een goede curriculum vitae nodig. Door een CV maak je in één opzicht een indruk bij de mogelijk toekomstige werkgever. Om deze reden wil je natuurlijk dat deze indruk positief is, maar hoe schrijf je een goede CV? Alleen op CV schrijven heeft Google al bijna 5 miljoen hits, genoeg informatie online van te vinden. Verscheidene dingen moeten natuurlijk naar voren komen, zoals:
- Contactgegevens
- Voorstellen
- Werkervaring
- Opleiding
- Kennis & vaardigheden
Deze onderdelen genoteerd, heb ik mij verdiept in het vormgeven van een CV. Een wit cv'tje met zwarte letters springt er vast minder uit dan dat ik graag zou willen. Online heb ik veel inspiratie op gedaan op het vormgeven van zo'n papiertje. Zo kan je er voor kiezen om je CV zo in te vullen dat het gekoppeld is aan de baan waarop je solliciteert. Er bestaan CV's waar je een game door moet lopen, hartstikke gaaf met betrekking op het solliciteren in de game wereld, maar voor mij iets minder weggelegd. Mogelijk kan ik mijn Curriculum Vitae door het schooljaar heen verbeteren, dit mede met het stukje creativiteit verbreden. Voor nu ben ik gegaan voor een vrij standaard CV, waar alles wat aan bod moet komen ook daadwerkelijk in staat. Deze is hier terug te vinden.
Daarnaast heb ik er ook voor gekozen om een curriculum vitae in het Engels te schrijven. Deze is onderaan de pagina terug te vinden. Hier heb ik voor gekozen, omdat ik graag mijn opties openhoudt. Het liefst zou ik stage willen lopen in Spanje. Nu kan ik wel heel leuk mijn Nederlandse CV naar een Spaans bedrijf sturen, maar dan zal de interesse niet wederzijds zijn. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen deze ook in het Engels te schrijven.
Motivatiebrief
Wanneer je solliciteert bij een bedrijf, is een curriculum vitae en een leuk koppie niet genoeg om binnen te komen. Om bij een bedrijf binnen te komen, is het handig als ze iets meer van je weten, waarom moeten ze jou bijvoorbeeld aannemen?. Om deze reden schrijf je een motivatiebrief. Door middel van deze brief kan je jezelf een soort van verkopen. Tijdens mijn sollicitatiegesprek, heb ik maar éénmalig een motivatiebrief geschreven. Deze is hier terug te vinden. Deze was gericht naar de Rabobank, gestuurd naar Tempo Team. Er werd mij vertelt dat ze een korte motivatie nodig hadden met een stukje competentie. Voor mijn gevoel moet een echte motivatiebrief er net wat anders uitzien, maar mijn contactpersoon van Tempo Team vond het goed genoeg om in te sturen.
Solliciteren & sollicitatiegesprekken
Om aan een goede baan te komen, heb ik mij bij vele vacature sites ingeschreven. Denk aan onder andere: Nationale Vacaturebank, Young Capital, Indeed, ScholierenWerk. Hier kwam ik vele vacatures tegen die mij mogelijk interessant leken. Bij voorbaat had ik al het idee waar ik het liefste wilde werken. Mijn voorkeur ging uit naar naar de klantenservice van een belangrijk bedrijf. Helaas verwarren recruiters klantenservice met sales afdelingen. Om deze reden ben ik 10-tallen keren gebeld door recruiters, met de vraag of ik interesse had in een baan voor een verkoopbaantje. Deze kon ik elke keer hetzelfde vertellen "Het is niet perse waar mijn interesse ligt, maar mail maar door".
Ondertussen was ik zelf aan het zoeken naar baantjes en kwam ik terecht bij een vacature voor de klantenservice van Vodafone en Ziggo. Hier kwam ik via een uitzendbureau mee in contact en dat klikte erg goed. Tijdens het gesprek met het uitzendbureau had ik aangegeven dat ik een student ben en dat ik om deze reden alleen in de avonden cursus kon volgen, maar dit was volgens hen geen probleem. Toen ik op gesprek ging bij de klantenservice van Ziggo, werd ik meteen op meeluisteren gezet. Hier heb ik een uur meegeluisterd, waarna het gesprek volgde. Tijdens het gesprek kwam er al snel naar voren, dat de cursus vanuit Ziggo wel langer doordeweeks onder schooltijden werd gehouden. Dit gesprek was dus snel afgerond.
Na het sollicitatiegesprek van Ziggo, kwam ik terecht bij een vacature van de klantenservice van onder andere Bol.com en Mediamarkt, ook ditmaal via een uitzendbureau. Dit uitzendbureau was Olympia. Hier had ik een heel leuk contact met Gina, waar ik ook een gesprek mee zou voeren. Dit gesprek werd vervangen door een ander persoon, een man waar ik de naam niet meer van heb onthouden. Helaas was dit gesprek alles behalve prettig en merkte ik weinig begrip van mijn gesprekspartner. Hier had ik geen interesse meer in.
Gelukkig kwam al gauw een vacature tevoorschijn, deze had ik van mijn broer ontvangen. Een vacature bij Rabobank Klantenservice Flexpool, via het uitzendbureau TempoTeam. Hier had ik (eigenlijk) te laat op gesolliciteerd, maar ik mocht toch nog bij Rabobank op 'Experience dag' komen. Hier leerde je de nieuwe groep kennen, de collega's en ging je meeluisteren. Je ging met drie medewerkers van de Rabobank in gesprek, één van HRM en twee teamcoaches, die verscheidende informatie van je moesten weten. Dit ging best goed en werd hier ook aangenomen!
Opleiding
Eenmaal aangenomen bij Rabobank Klantenservice Flexpool, moest ik op 21 oktober beginnen met een opleiding bij de Rabobank. Deze opleiding duurde 4 weken en hier moest je 5 dagen per week aanwezig zijn. Deze 5 dagen waren goed voor 22 uur aanwezigheid per weer, zie hier het rooster. Deze opleiding begon ik met een nieuw team. Ons team bestond uit 6 medewerkers, wat behoorlijk weinig was, aangezien ons was vertelt dat een opleidingsgroep normaal gesproken rond de 20 mensen is.
Tijdens deze opleiding leerde je elkaar, je werkgever en je toekomstige werk kennen. Je leert hoe de programma's waar je gebruik van gaat maken, werken; hoe je een goed gesprek met een klant voert en wat de procedures zijn van de Rabobank. Deze opleiding werd gegeven door een opleider en verscheidene teamcoaches. Dit waren zowel rollen-spellen als online bestanden als presentaties die werden gegeven of je zelf moest geven. Iets wat tijdens mijn opleiding jammer was, was dat ik als enige geen account had. Pas na 5 weken van indiensttreding bij de Rabobank kreeg ik een account, tot die tijd was ik dus nog afhankelijk van andere. Vanaf het moment dat ik een account had, kon ik nog niet alles. Dit is pas mogelijk sinds 9 december 2019.
Stage
Voor jaar 3 is het belangrijk om een stageplek te hebben geregeld. Voor mijn halfjaar stage die ik in mijn derde schooljaar ga lopen, wil ik het liefst buiten Nederland, maar binnen Europa. Ondanks dat ik al meerdere keren met Veronique over internationaliseren heb gepraat, moet ik mij hier nog meer in verdiepen. Voor zover ik weet krijg je een Erasmusbeurs vergoeding met betrekking op een buitenland stage. Het lijkt mij het leukste om stage te lopen in Spanje, zoals je hier kan terug lezen.
Het zoeken naar een stage in Spanje is nog vrij lastig, moet ik dit online doen, moet ik dit via de Rabobank regelen, moet ik binnen mijn familie zoeken naar een stage? Waar moet je beginnen bij een buitenlandse stage en moet ik een voorkeur hebben naar Spanje? Hoe ga ik dit financieren en heb ik recht op deze Erasmusbeurs? Ik heb nog een aantal vragen, die ik eerst voor mijzelf duidelijk moet hebben voordat ik eigenlijk door kan met mijn zoektocht. Toch wilde ik weten welke opties ik had, om deze reden heb ik onderzoek gedaan om achter belangrijke sites te komen die mij verder kunnen helpen. Ik kwam op verscheidene buitenlandse websites, maar ook Nederlandse websites die speciaal zijn ingericht op buitenlandse stages.
Semester 2
Al met al ben ik hartstikke blij hoe dit semester zich heeft ontwikkelt. Ik heb een serieuze baan, waar ik mij zelf nog elke dag in blijf ontwikkelen. Voor volgend semester staat er op de planning dat ik mijn WFT basis ga halen. WFT basis is een diploma die bij veel organisaties in de klantencontact branche moet worden gehaald. WFT staat voor de Wet op Financieel Toezicht. Deze eist dat banken, verzekeraars, beleggingsinstellingen, adviseurs en andere financiële instellingen een WFT-certificaat moet hebben. Op deze manier kan je gecertificeerd advies over financiële producten geven. Dit is dus erg belangrijk en zal ook veel tijd in zitten volgend blok. Daarnaast staat het vast mooi op mijn CV.
Voor volgend semester is het voor mij vooral belangrijk dat ik mij verdiep in mijn stage en deze heb geregeld medio maart 2020. Wanneer dit niet is geregeld of ik mijn zaken niet op orde heb, zal dit veel stress veroorzaken. Om deze reden moet ik van mijzelf begin 2020 actief bezig zijn met een stage plek voor jaar 3.
WFT Basis
WFT, bedoel ik niet WTF? Nee, met WFT heb ik het over een WFT diploma. De Wet op het Financieel Toezicht eist dat banken, verzekeraars, beleggingsinstellingen, adviseurs en alle andere medewerkers die in de financiële dienstverlening werkzaam zijn een WFT vergunning moeten hebben. Door deze wet, is de consument beschermd. Hierdoor is de financieel dienstverlener niet alleen deskundig in zijn vak, maar kunnen zij ook verantwoordelijkheid nemen wanneer zij klantencontact hebben.
Er zijn 9 soorten WFT-diploma's, zo heb je WFT basis, maar ook nog 8 andere soorten die gespecificeerd zijn. Om een WFT diploma te halen, kan je denken aan ongeveer 50 studie-uren (Fintrex, z.d.). Het slagingspercentage van het WFT is ongeveer 76%. De mensen die het niet halen, hebben het of onderschat of vonden het spannend. Wel is het erg belangrijk om deze te halen wanneer je in de financiële sector werkt, omdat je een stuk verantwoordelijkheid hebt voor de klant.
Nu ik tegenwoordig werkzaam ben bij de Rabobank is het de bedoeling dat ik de WFT-basis ga halen voor mijn werk. Dit omdat ik ook nauw in contact sta met de klant. Deze WFT basis wordt vanuit mijn uitzendbureau, Tempo Team, gratis vergoed zodat ik deze kan halen voor mijn werkervaring. Dit is niet alleen fijn voor mijn huidige werk, maar een diploma als dit staat ook mooi op je CV. De bedoeling was dat ik deze had gehaald in de eerste 6 maanden dat ik bij mijn werkgever, de Rabobank, werkte. Dat betekent dat deze in april gehaald moest worden. Helaas was er in deze periode het virus waardoor ik deze niet kon halen, gezien de examens waren geannuleerd. Wel had ik deze al staan voor in Breda, bij het station. Hier had ik al wel voor geleerd. Vanaf juli gaan de examenlocaties weer open, waar ik dan ook meteen mijn WFT diploma ga binnen slepen.
Acquisitie set
Voor een goede stage plek had ik een goede curriculum vitae en motivatiebrief nodig. Hier heb ik veel tijd in gestoken. Meerdere dagen ben ik hiermee bezig geweest, ik heb feedback gevraagd aan mijn broer, ouders, klasgenoten en vrienden. Ik gok dat ik hier ruim 20 uur in heb gemaakt, maar schrijf hier 15 uur voor, zodat u het ook realistisch over vindt komen. Voor mijn curriculum vitae heb ik meerdere versies gemaakt in verscheidene kleuren, ook heb ik de tekst en inhoud proberen te optimaliseren. Hier een greep uit de CV's die ik heb gemaakt.
Buiten een curriculum vitae had ik natuurlijk ook een motivatiebrief nodig. Ik koos ervoor om één goede motivatiebrief te schrijven en deze bij al mijn stage bedrijven toe te passen waar ik een kansje wilde wagen. Ik had een motivatiebrief voor Bijenkorf geschreven en deze liet ik continu nakijken door mensen in mijn omgeving die meer verstand hadden van sollicitatieprocessen dan ik. Hieronder vindt u mijn motivatiebrief naar de Bijenkorf. Ik ben het dan helaas niet geworden, maar ben wel erg trots op deze brief, omdat ik van mijzelf weet dat ik hier écht mijn best op heb gedaan.
Solliciteren maar!
Nadat ik één goede motivatiebrief voor Bijenkorf had gemaakt, waar ik erg trots op was, ben ik ook voor andere stagebedrijven motivatiebrieven gaan schrijven. Zo heb ik onder andere voor INDITEX, Paradiso en Rabobank een motivatiebrief geschreven. Ik heb uiteindelijk negen motivatiebrieven geschreven en uit gedaan. Helaas tot zo ver heeft dit nog weinig mogen baten. Alleen van Paradiso en Melkweg heb ik nog niks gehoord. Bij de Rabobank waren ze wel érg enthousiast over mijn kunnen en doen, alleen was deze vacature in Nijmegen en werkt Rabobank met lokale sponsoren en paste ik niet in dit beeld. Ik ga hier nog flink mee door...
Fintrex. (z.d.). Wat is een WFT-diploma en wat moet je doen om het te behalen? Geraadpleegd op 6 maart 2020, van https://www.fintrex-recruitment.nl/blogs/1/u2ay6x-wat-is-een-wft-diploma-en-wat-moet-je-doen-om-het-te-behalen?