Creatiever denken

Er wordt gezegd dat creatief denken goed is voor de mentale gezondheid, maar hoe zit dit eigenlijk? Creatief denken kan stress en angst verminderen. Wanneer je veel stress ervaart, komt het hormoon cortisol in je lichaam terecht. Door creatief om te gaan met bijvoorbeeld je handen, wordt dit hormoon verlaagd kwam bij 75% van de onderzochte mensen naar voren (Artpub, z.d.). Door middel van actief bezig te zijn met creativiteit, door bijvoorbeeld actief bezig te zijn met originele oplossingen voor een bepaald probleem, daag je jezelf uit om continu vernieuwend te zijn. Grote delen van je hersenen worden in dit geval aan het werk gezet en wanneer je dit lukt, krijg je ook nog een gevoel van voldoening. Natuurlijk zijn er ook momenten dat het niet lukt, maar hierdoor stimuleer je het doorzettingsvermogen en omgaan met tegenslagen. Zolang je het creatief denken maar niet als verplichting gaat zien en je niet te kritisch gaat zijn op jezelf (Goed eten en gezond leven, 2018). 

 

Website

Om in blok 1 mijn creativiteit toe te passen, heb ik dit gedaan doormiddel van het vorm geven van mijn website. Om mijn website vorm te geven, heb ik mij bezig gehouden met verschillende lay-outs. Mijn website staat door JouwWeb, deze website heeft standaard lay-outs waardoor het al iets makkelijker is voor iemand zoals ik, om een website in elkaar te zetten. Wel wilde ik mij bezig houden met kleuren, plaatjes, letters etc. Hiervoor heb ik onderzoek gedaan naar het vormgeven van een website. Hier kwam ik op verschillende tips die ik ging toepassen op mijn eigen website. Door dit onderzoek kwam ik er achter dat headers tegenwoordig goed toe te passen zijn op websites. Door een krachtige foto te gebruiken, kan een korte tekst al veel duidelijk maken.

Het gebruik van flat designs zorgt voor diepte in je website, ook dit heb ik toegepast. Doormiddel van het balkje bovenin mijn website, komt er een soort diepte in mijn website. Je speelt met een soort van kleine animatie. Daarnaast wordt er aangeraden om een overzichtelijke pagina te hebben en deze makkelijk te scannen is. Om deze reden heb ik alles netjes onderverdeeld in mijn website. Je kan elke website gemakkelijk scannen. Dit komt door:

  • Korte teksten
  • Bulletpoints
  • Duidelijke koppen
  • Ruime regel afstand
  • Beperkt aantal kleuren
  • Opvallende kleur voor belangrijke onderdelen
  • Voldoende ruimte voor foto’s

Deze punten zijn toegepast op elke pagina, ik probeer niet al te lange alinea’s te maken en wanneer ik delen opsom, gebruik te maken van bulletpoints. Daarnaast is er op elke website een kop, zodat je goed in kan zien wat je waar kan terug vinden. Tussen de kopjes heb ik overal een wit-regel tussen gelaten, voor overzicht. De kleuren op de website heb ik beperkt, een rustige witte achtergrond, zwarte letters en een opvallende blauwe kleur voor belangrijke onderdelen.

Semester 2

In semester 2 wil ik meer actief bezig zijn met creativiteit. Dit leerdoel heb ik dit blok een beetje laten liggen voor mijn gevoel. Voor het nieuwe semester wil ik hier graag een diepzinnig boek over lezen, maar dan wel een boek in zijn breedste zin. Mogelijk een boek over marketing, boeken over het oplossen van problemen, boeken over creativiteit in het algemeen, of boeken over hoe je bepaalde situaties handelt. Toevallig zag ik laatst een boek liggen in de Bruna hoe je om moet gaan in een wereld, waar alles door elkaar loopt. Die vond ik heel interessant, daar ga ik maar eens naar op zoek!

Geluk bij een ongeluk

Het was mijn bedoeling om in semester 2 meer bezig te zijn met creativiteit. Zoals ik al aangaf bij mijn vooruitblik op semester twee had ik dit in mijn vorige semester een beetje laten liggen. Er waren wilde plannen in mij opgekomen, zoals lezen van verscheidene boeken.  Voor de rest wilde ik creativiteit in de breedste zin van het woord toepassen, hoe was ik nog niet helemaal over uit. Gelukkig was er al gauw een manier die ik zelf niet had bedacht. Een pandemie in de wereld. Zie jezelf als bezige bij maar eens te vermaken in een wereld van quarantaine... 

SPOC Engagement

In de eerste weken van semester 2 was ik nog volop op het werk te vinden. Zoals ondertussen wel duidelijk is, werk ik bij de landelijke klantenservice van de Rabobank. Hier werk ik bij de Flexpool, de Flexpool bestaat uit 3 particulieren afdelingen en 1 bedrijven afdeling op de locatie Eindhoven. De Flexpool is een afdeling met studenten die op flexibele tijden in te zetten is. Binnen deze afdeling zijn er verscheidene SPOCS (Single Point Of Contact). Deze SPOCS zijn groepen medewerkers van de afdeling die het werk leuk probeert te houden en alles in de goede banen probeert te leiden. Het is een beetje door collega's voor collega's met betrekking op verschillende onderwerpen.

Zelf zit ik bij de SPOC engagement. Dit houdt in dat je ervoor wilt zorgen dat collega's zich gewaardeerd voelen, zich op hun gemak voelen en tevreden zijn. Op deze manier blijven de medewerkers zich betrokken voelen. Door het laten groeien van engagement, neemt de stress va de medewerkers af, daarnaast zorgt betrokkenheid voor hogere productiviteit, winst en betere klantcijfers (Milltain, z.d.). Deze engagement wordt om het kwartaal getoetst door een engagementsscan. Uit deze scan moet komen in hoeverre medewerkers zich betrokken voelt tot het werk. Deze engagement kan worden opgekrikt door onder andere gedrag, personeelsuitjes, bijeenkomsten, presentjes, complimenten.

Naast het werk was ik onder andere bezig met de SPOC Engagement. In deze SPOC zitten 6 mede collega's. In het 2e semester was hier veel om te doen. Zo begon 2020 met een engagementsscan die in april nogmaals is uitgevoerd. Met deze SPOC hadden wij het idee om richting of na de zomer een personeelsfeest of activiteit in elkaar te zetten waar nog jaren over werd gepraat tegen de nieuwe lichtingen. Hiervoor hebben wij 4 maals samen gezeten voor één uur. Hier hebben wij onder andere gebrainstormd over de manieren om een knallend feest neer te zetten. Tijdens deze uren moesten wij ook veel contact leggen met andere bedrijven om te kijken of hier een korting te regelen was, zoals bijvoorbeeld de Efteling gezien wij deze sponsoren en een klant van ons is. 

 

Daarnaast gingen er redelijk veel mensen weg in deze periode, voor deze mensen hadden we allemaal een cadeautje geregeld. Probeerde we de nieuwe lichting welkom te voelen door ze tijdens de opleiding te verrassen met lekkere tussendoortjes. Zorgde we voor bijeenkomsten met je team en team overstijgend. Als laatst waren we net voor corona bezig met een complimentenmuur. Zie hiernaast een greep aan complimenten die ik zelf heb ontvangen. Ik gok dat ik in totaal ongeveer 12 uur bezig was met deze SPOC.

The art of logic - how to make sense in a world that doesn't

Zoals ik al aangaf in mijn vooruitblik op semester 2 wilde ik een boek lezen die ik bij de Bruna had gezien. Een boek over "hoe je om moet gaan in een wereld, waar alles door elkaar loopt". Ook wel het boek: The art of logic - How to make sense in a world in a world that doesn't. Dit is een boek geschreven door Eugenia Cheng en bestaat uit 320 bladzijdes. Dit boek had ik meermaals bij de Bruna zien liggen en telkens greep het mijn aandacht, maar telkens stelde ik het toch uit. 

Voor ik het boek aan ging schaffen deed ik eerst een klein onderzoek, wie was deze Eugenia Cheng eigenlijk? Het bleek dat de schrijfster van het boek een enorm slimme Britse vrouw was. Ze is onder andere wiskundige en pianiste, beide op een hoog niveau. Ze heeft wiskunde op een hoog niveau gestudeerd en heeft veel onderzoeken gedaan. Daarnaast is bakken een hobby van haar, dit zie je ook terug in de onderzoeken die ze heeft gedaan: How to bake a Pi, On the perfect size for a pizza. Wie denkt dat wiskunde en bakken niet samen gaan heeft het dus mis. In 2018 kwam ze met het boek "The art of logic - How to make sense in a world that doesn't" ook wel "The art of logic in an illogical world".

Het boek bestaat uit 320 bladzijdes en heb ik gelezen in de Engelse variant. Ook dit boek heeft verwijzingen naar wiskunde. In dit boek probeert ze toe te lichten hoe je keuzes kan zien, beargumenteren en kan ervaren. Op deze manier zou je makkelijker tegen complexe keuzes aan kunnen kijken. Zelf ben ik nogal slecht in keuzes maken of doorhakken en kan ik lang twijfelen. In het boek wordt vooral gekeken naar het maken van keuzes, zo worden argumenten toegelicht en waarom het soms voor een mens fijn is om zwart-wit keuzes te maken. Dit is iets wat voor mij erg leerzaam is, gezien ik meestal alle gevolgen van een bepaalde keuze wil weten voor ik deze keuze maak. Door alles maar over te analyseren worden mijn keuzes hier nooit spontaner op en maak ik het mijzelf ook niet makkelijker. Ze legt hier dan ook uit waarom je juist wel of juist niet naar bepaalde argumenten moet kijken. Daarnaast worden alledaagse onderwerpen besproken zoals Brexit, Black lives Matter (George Floyd) en over seksualiteit.

Om het boek écht goed te begrijpen moet ik het denk ik nogmaals lezen. Hij heeft veel indruk op mij gemaakt, maar ik heb achteraf het gevoel alsof ik enkele boodschappen over het hoofd heb gezien. Daarnaast is herhaling kunst. Zeker voor mij is het handig om nogmaals na te lezen hoe ik het beste naar keuzes kan kijken en hoe ik bepaalde beslissingen kan maken. Ze heeft hier zeker sterkte punten uitgelegd, zoals ik al eerder had benoemd de 'Zwart op wit'-beslissing. Dit houd eigenlijk in dat ik mij minder druk moet maken om bepaalde beslissingen, iets wat zeker goed is voor mij, omdat ik soms nog uren kan nadenken over bepaalde keuzes die ik moet maken. Al met al verwacht ik hier zo'n 12 uur mee bezig te zijn geweest.

Oppassen

Tijdens corona moest ik toch een manier zoeken om mij te vermaken, ik heb mij meteen aangemeld bij verschillende vrijwilligerswerk praktijken en ook aangeboden bij mijn standaard oppasadres om hier vaker langs te komen als dat voor hen beter uit kwam. Uiteindelijk heb ik de eerste 5 weken extra opgepast bij dit adres. Normaal pas ik hier simpele avondjes op die elke keer hetzelfde zijn, nu was het de bedoeling dat ik hier 2 ochtenden in de week te vinden was van 9:00 tot 13:00. Mijn oppas adres bestaat uit twee meiden, één van bijna 2 en één van bijna 8. Dat zijn hele andere leeftijdscategorieën die je beide moet zien te vermaken.

In totaal heb ik hier ongeveer 40 uur opgepast, omdat oppassen natuurlijk gewoon iets is wat er bij hoort heb ik hier maar 10 uur voor geschreven. Natuurlijk kan iedereen het bedenken om verscheidene boeken te lezen en te spelen met het speelgoed. Maar dit verveelt beide partijen ook na 2 weken. Om deze reden ging kwam ik elke keer één uur met een leuke activiteit die we afwisselde. Gezien het mijn standaard oppas adres is, weet ik goed wat ik hier wel en niet kan maken.

In de twee dagen per week in de eerste vijf weken had ik dus iedere keer één uurtje creativiteit ingepland, dit om het leuk te houden voor de oppas maar ook voor de kids. Het was best lastig om hier wekelijks weer wat leuks van te maken, sommige waren vrij voor de hand liggend met jonge kinderen, maar andere waren weer heel leuk en origineel:

  • Koekjes bakken en versieren
  • Berentocht
  • Tekeningen maken voor ouderen
  • Paaswerkje maken
  • Speurtocht in het bos uitgezet
  • Tent bouwen in de tuin (voor een ultiem vakantie gevoel)
  • Modeshow lopen
  • Schminken
  • Picknicken in de tuin
  • Koningsdag activiteiten

 

Bejaardentehuis

Als laatst heb ik mij nog creatief en behulpzaam ingezet bij het bejaardentehuis. Bij het plaatselijke bejaardentehuis ben ik als vrijwilliger van 'Coronahulp' aan het werk gegaan. Hier werd allereerst verwacht dat wij de extra corona klusjes op zouden pakken, denk bijvoorbeeld aan het goed schoon maken of beeld bellen. Gelukkig was hier niets van minder waar, dit zijn zeker onderdelen waar ik mij mee bezig heb gehouden, maar 9 van de 10 keer hielp ik mee in de huiskamer of tijdens activiteiten. Bij de ouderen ben ik zondag 29 maart begonnen, dit was vooral enorm aftasten, want ik vond dit natuurlijk een nieuwe en spannende omgeving.

Ik heb vrij veel van afdeling geswitched, dit komt omdat de afdeling waar ik stond vlam vatte. Hierdoor was ik net aan mijn afdeling gewend en kon ik hier ook al enkele verantwoordelijkheid nemen, maar werd dit snel ontnomen. Ik was als een soort wees die maar op elke afdeling werd ingepland. Hierdoor ben ik in de afgelopen 8 weken op 4 verschillende afdelingen geweest. Gelukkig wist ik mij snel aan te passen en konden we op elke afdeling leuke activiteiten creëren. Ik werk hier gemiddeld 2 keer in de week, de ene week ben ik hier meer actief dan de ander. Zoals ik al aangaf ben je hier voornamelijk bezig met het helpen in de huiskamer. Wanneer het even rustig was konden we leuke activiteiten doen met de ouderen, zolang het maar veilig was en op locatie.

 

Op de afdelingen zaten vooral veel dementerende, dit maakte het erg lastig om echt uit te pakken met creatieve activiteiten. Het voordeel van het vele switchen was dat ik op verscheidene dezelfde activiteiten kon uitvoeren. Niet alleen omdat iedereen dementerend was, maar omdat ik dus telkens nieuwe mensen zag. Hier een kleine greep uit activiteiten waar ik mij creatief bij heb ingezet, door het of te plannen of mee te helpen. 

  • Nagels lakken
  • Jeu de boules (in de gang)
  • Tekenen
  • Bloem schikken (met aangeleverde bloemen)
  • Buiten bingo

Artpub. (z.d.). De positieve effecten van creatief bezig zijn. Geraadpleegd op 4 december 2019, van https://artpub.nl/inspiratie/lifestyle/de-positieve-effecten-van-creativiteit-op-je-brein

Jenny. (2019). Creatief bezig zijn, is goed voor je. Waarom en hoe doe je dat? Geraadpleegd op 4 december 2019, van https://goedetengezondleven.nl/waarom-creatief-bezig-goed-voor-je-is/